Mehmets blog over Counseling

« Terug Start

Carrierebemiddeling: leren en werken

Gepost op

Zit jij nog op school en wil je toch alvast werkervaring op doen of wil jij switchen van beroep, dan is gelijktijdig leren en werken wellicht een idee voor jou.

Jongeren - Vroeger ging je naar school om een beroepsopleiding te volgen. Dit deed je een aantal jaren en in het laatste schooljaar ging je stage lopen. Op deze manier kreeg je wat meer feeling met het beroep en zo kon je ook wat ervaring op doen. Als je geluk had, kon je na je stage bij het stagebedrijf blijven werken, maar meestal was dit niet het geval en moest je, na het behalen van jouw diploma, op zoek naar een baan. Tegenwoordig kan dit nog steeds op deze manier gaan, maar er zijn ook steeds meer opleidingen waar het mogelijk is om gelijktijdig te leren en te werken. Tijdens jouw opleiding ga je dan bijvoorbeeld in het begin één of twee dagen per week werken en de overige dagen zit je op school. Als je verder in de opleiding bent, ga je meer dagen per week werken en minder dagen naar school. Dit is voor het bedrijf waar jij werkt en voor jou erg fijn, want jij doet op deze manier werkervaring op en het bedrijf heeft er een goedkope arbeidskracht bij. Het komt regelmatig voor dat mensen dan na hun opleiding bij het betreffende bedrijf in vaste dienst kunnen treden. Zo heb je dus na jouw opleiding gelijk een vaste aanstelling. Dit is uiteraard erg fijn. 


Volwassenen - Als je een beroepskeuze moet maken, ben je nog erg jong. Veel jongeren vinden het dan nog erg lastig om te kiezen. Vaak maken ze toch een goede keuze, maar het komt ook voor dat iemand beseft dat hij of zij de verkeerde keuze gemaakt heeft. Als jij al een aantal jaren werkt en wellicht een eigen huisje hebt, kan je niet meer zo makkelijk terug naar school. Je moet tenslotte ook geld verdienen om jouw vaste lasten te betalen. Werken en leren is dan wellicht een oplossing. Als je bijvoorbeeld een opleiding in het ziekenhuis gaat doen, krijg je tijdens jouw studie een studentensalaris. Dit is natuurlijk wel lager dan het salaris wat je eerst kreeg, maar wellicht dat dit genoeg is om rond te kunnen komen. Op die manier kan je dan toch een opleiding volgen en werken op hetzelfde moment. Na het behalen van jouw diploma kan je dan hopelijk jouw droombaan gaan doen en nog heel veel jaren met veel plezier naar jouw werk gaan. Succes met jouw studie!

Kijk op LeekerweideGroep voor lerend werkend en werkend leren.


Delen